Zoeken
  • Rozijn

Klik en Groei!

Laat me beginnen met zeggen dat ik geen groene vingers heb. Al is mijn liefde voor groen nog zo groot, elke zorgvuldig uitgekozen plant overleeft het geen maand in mijn welwilllende handen.


Bij elke nieuwe poging neem ik me voor het deze keer goed aan te pakken: water geven, juiste plek (zon, half-zon, schaduw -je kan het zo gek niet bedenken met die veeleisende schepsels), en veel liefdevol geklets. Het enige waar ik elke keer glansrijk in slaag, is dat geklets. De rest doe ik net te veel, net te weinig, alleszins, net niet goed genoeg. Bewijzen de vele dorre karkassen die onze composthoop al heeft mogen verwelkomen.


Maar, dat is nu officieel verleden tijd!


Dames en heren, ik stel u voor:


de Click & Grow!


Kwam hier aan op een regenachtige dag in april (kadootje van de liefste papa -en dé gadgetman bij uitstek), en ik was meteen laaiend enthousiast! Een soort van artificiële zaadcouveuse, die beloofde dat ik geen enkele moeite zou moeten doen. In het stopcontact steken, bewateren, en gaan netflixen. Het leven kan zo mooi zijn!
Check trouwens de spreuk op de doos, al een geluk dat ik niet getrouwd ben. ;)

Open die doos, en ik zag... een witte bak met een snoer, een lamp, wat verlengstukken en enkele 'bekertjes' basilicumzaad. Easy Peasy om in elkaar te klikken, de bekertjes in de bak, de stekker in het stopcontact en ready to go! Oei nee, shit, het waterreservoir vullen! Je ziet, bijna had ik weer gefaald.


Hoe werkt die Click and Grow nu eigenlijk? Wel, je hebt je installatie (die artificiële zaadcouveuse dus). Een bak waarin je bekertjes zaad zet, die dan door middel van een automatisch bewateringssysteem en 16 uur warmtebelichting per dag in een recordtempo uitgroeien tot het plantje van je dromen. Standaard zit basilicum ingesloten in de doos, maar als je gaat kijken op hun website zal je zien dat ze verschrikkelijk veel keuze hebben, van kruiden, over groenten tot bloemen toe. Eetbaar, oneetbaar, voor elk wat wils!


De Click & Grow naast een volwassen basilicumplant

In het bijgesloten boekje las ik dat de basilicumplantjes volwassen en oogstbaar zouden zijn op 3 weken tijd. Kan tellen toch? En hoe leuk is dat als mama, om samen met je kinderen gedurende de 3 weken het kiemen en uitgroeien van de zaadjes te volgen vanop je vensterbank. Verwondering gegarandeerd. Hier roepen ze om de paar dagen ineens uit dat de 'balisucum' alweer zoooooooo groot geworden is, en saus met 'balisucum' smaakt ineens een heel pak beter nu ze hem zelf hebben zien groeien. Maar eerlijk, ook als niet-mama is dat gewoon vet cool om te zien.


Het groeiproces tijdens die 3 weken:

We zetten de Click & Grow in elkaar, de bekertjes met basilicumzaad erin, het waterreservoir vullen en dan wachten maar. Zoals elke modale curieuzeneus ga ik dus elk half uur kijken of er nog geen zaadjes beginnen te kiemen. En op het einde van dag 1 does the magic happen: we hebben een kiem!


De stolpjes die je ziet op de foto's, zijn een soort van plastic dopjes die een serre nabootsen. Zo blijven de zaadjes/kiemen/babyplantjes lekker warm en vochtig onder de lamp. Sauna'ke, iemand?


Op dag 3 zien we de eerste blaadjes piepen, wat hier thuis gevierd wordt als de geboorte van nog een extra broertje (lieve God, beware me!).


Onze basiliumplantjes doen het goed! Ze groeien en groeien en groeien en wij hoeven heeeeeeelemaal niets te doen! Of toch, op dag 8 mogen de stolpjes eraf, en een keer per week moet het waterreservoir worden aangevuld (wat heel duidelijk is aangegeven door middel van een balkje -links op de bak- dat zakt en stijgt met het waterpeil).


En dan gaat het hard. Op dag 15 wordt verlengstuk 1 geinstalleerd, en op dag 22 knippen we onze eerste blaadjes voor een heerlijke salade tomaat-mozarella! Ineens waren die groene stukjes geen aanleiding meer tot geklaag en eindeloos gepeuter in het bord. Hoppa, binnen, en zonder zure gezichten!


En nu kies je zelf. Verlengstuk 2 (zie laatste foto) is geïnstalleerd, dus er is nog ruimte voor groei. Maar je kan net zo goed beslissen om de basilicumplantjes om te zetten in bloempotjes (op je terras of in je tuin, als je die hebt), en te gaan voor een van de vele andere zaadpakketjes. Als je je basilicum goed soigneert, heb je er heel lang plezier van!

Gratis tip: Als je blaadjes knipt (nooit plukken!), begin dan altijd aan de top van een stengel, en zorg dat er onderaan de stengel nog 2 blaadjes blijven zitten. Vanuit die 2 blaadjes groeit de stengel dan terug.


Onze volgende plantjes worden kerstomaatjes, rode pepertjes en sla. Heerlijk toch om die vanop de vensterbank op je bord te kunnen mikken! En voor de echte enthousiastelingen: Er zijn ook Click & Grow-boxen met plaats voor 9 zaaddoosjes in plaats van 3, dan heb je meteen een volledige ratatouille op je bord.


Een paar van de 50+ beschikbare zaadbekertjes

Ik ben helemaal verknocht aan dit nieuwe gadget! Waarom? In het kort, omdat ik niks moet doen, het leuk staat, hip is en iets lekkers aflevert. Of je nu een tuin hebt maar lui bent (zoals ik), of op een appartement woont, dit is de ideale groenoplossing voor binnen! Ik moet het alleen beschermen tegen mijn enthousiaste wederhelft. Die heeft immers wel groene vingers. En die ziet onze zaadcouveuse als het ideale tuig om zijn 'stekskes' uit de tuin wortel te laten schieten. Ain't gonna happen!


Misschien moeten we het tot slot nog hebben over de prijs van de Click & Grow. Ongeveer 100 euro. Echt goedkoop is het niet, maar je krijgt er wel een geweldig binnentuintje met een prachtig, modern design voor in de plaats! En anders zoek je toch een gewillig slachtoffer om het je kadoo te doen?


Allee, ik ga dan nu aan mijn pestosaus beginnen!


**Moest je besluiten na het lezen van deze review een Click & Grow te kopen, en je doet dat via deze link, dan krijgen wij daar een kleine bijdrage voor. Dat neemt niet weg dat wij alleen maar reviews schrijven over dingen waar we zelf 100% van overtuigd zijn!**


68 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Het oord

BOB

©2020 door Kruimel & Rozijn. Met trots gemaakt met Wix.com