Zoeken
  • Rozijn

Het gelukje van onze dag

We kennen het allemaal. De wekker gaat. Je lijkt van een andere planeet te komen. Waar ben ik? Wat gebeurt er? En terwijl je probeert het onderscheid te maken tussen de snooze- en uitknop, voel je het al. Dit wordt een slechte dag. Zo'n dag die je best laat passeren met het donsdeken over je hoofd getrokken. Maar je staat op. Of doet een poging tot. Je haar staat in model 'coupe catastrophe' en je hebt geen idee wat aan te doen. Niks lijkt geschikt en je verliest verschrikkelijk veel tijd. Tijd die je eigenlijk sowieso al niet hebt. De dag is amper begonnen, maar je denkt al aan morgen. Doorbijten. Morgen is er weer een nieuwe dag.


Ben je een moeder of vader? Garantie dat je kind die ochtend ook zijn steentje bijdraagt. Beker melk? Op de grond! Boterham met kaas gesmeerd? Het moest kippevleesje zijn! Jassen, fluo hesjes, boekentas en schoenen aan? 1x, adem in, 2x, adem uit, 3x, adem in, DOE VERDORIE NU ONMIDDELLIJK DIE SCHOENEN AAN!!! schuldgevoel na de schoolpoort? Check! Morgen is er weer een nieuwe dag.


De eerste collega die je die dag tegenkomt, maakt een goed- en grappigbedoelde opmerking over je kapsel ('coupe catastrophe' laat zich nu eenmaal niet temmen). Normaal zou je zelf hard meelachen, maar niet vandaag. Vandaag zit je voor de rest van de dag met een vervelend gevoel.


Je worstelt je door de dag, met het idee om vroeg te stoppen. Last minute sluipt er nog een meeting in je agenda om 17 uur. Dat worden weer vermoeide (en dus vervelende) kinderen vanavond. Je racet naar de opvang na het werk, pikt je kinderen op (natuurlijk ben je weer de laatste ouder, hoe kan het anders op deze dag), en komt thuis om snel snel aan het eten te beginnen.


Dikke kak! Je moest nog dat ene ingredient uithalen voor het gerecht dat op de planning stond. Vergeten. Je zorgt uiteindelijk voor een halfbakken maaltijd op tafel waar iedereen (jezelf incluis) met lange tanden in zit te prikken, om de dag te eindigen met een zak chips in de zetel (bye bye 300 gram die je de afgelopen week was kwijtgespeeld met 'gezonder eten'). Morgen is er weer een nieuwe dag.


Oh ja, en met een beetje geluk, heb je ook nog ruzie gemaakt met je partner, omdat hij (of zij) geen oog heeft voor jouw dramatisch miserabel leven (zo'n dag, dat duurt dan ook een eeuwigheid, en van overdrijven is nog nooit iemand dood gegaan)!


We kennen het allemaal. Gelukkig overkomt het mij niet vaak, zo'n dag. Maar als er zich eentje aandient, doet hij dat meteen tegoei. Ik ben dan ook altijd blij als ik 's avonds het donsdeken weer over mijn hoofd kan trekken. De ene keer treurig, het dekbed stilletjes over me heen schuivend. Dan weer met een boze, nukkige snok aan het laken, en soms met een dramatische zwaai, vergezeld van gefrustreerde tranen, om de teleurstelling van de dag weg te spoelen. Morgen is er weer een nieuwe dag.


En hé, dat is ok! We moeten niet altijd 'zonnetjes' zijn. Als topatlete in de eredivisie der dramaqueens, kan ik maar meegeven dat je geen besef kunt hebben van geluk, als je nooit ongeluk hebt gekend. De waarde van gelukkig zijn, ligt ook maar in het vermogen ongelukkig te zijn.


Maar, dat neemt niet weg, dat we op deze 'onaangekondigde-vrijdag-de-dertiendes' ook even bewust kunnen proberen stilstaan bij wat er die dag WEL is meegevallen. Noem het een lichte vorm van zelftherapie. Het hoeft maar één dingetje te zijn. Die collega met zijn flauwe mop, hield misschien wel net de deur voor jou open. En door die zak chips in de zetel, kwam je al zappend uit op je lievelingsfilm die je al een eeuwigheid niet meer had gezien (ok, nee, op een pechdag overkomt zoiets je niet, dat verzin ik hier ter plekke). In elk geval, maakt het benoemen van zo'n klein gelukje je pechdag -en bij uitbreiding elke dag- meteen een stukje zonniger (of op zijn minst minder miserabel). Waarom doen we dat dan niet vaker?


Awel, wij gaan ervoor! Kruimel en Rozijn. Een inventaris maken van kleine gelukjes. Dat is sowieso al de opzet van onze blog. Maar dan letterlijk deze keer. Wij testen het voor jullie uit!


Vanaf maandag, zullen we elke dag -100 dagen lang- een korte video posten in onze story's op instagram, over het klein gelukje van onze dag. We inventariseren ons geluk. Geen grootse meeslepende emoties, maar een perfect gesmeerde boterham met choco, of 2 sokken van een paar die je blindelings uit de droogkast plukt wanneer je geen tijd te verliezen hebt. Zo'n geluk. Klein geluk.


Het lijkt zo makkelijk, maar is het haalbaar? Geen idee. Vind je elke dag wel iets om te vermelden? Ik zou het niet weten. Hou je zo'n gewoonte ook vol? We zullen wel zien.


Feit is, dat we er blij van zullen worden. Happy thoughts make a happy life. En wie weet, zijn we besmettelijk en steken we jullie ook aan om te gaan inventariseren, of 's avonds even stil te staan bij het gelukje van jouw dag! En misschien lukt het ook gewoon niet, geven we op en trekkken we op een bepaald moment gefrustreerd het donsdeken over ons hoofd.


Maar hé, dan is er morgen weer een nieuwe dag!


//Nieuwsgierig naar de gelukjes van onze dag? Of gewoon benieuwd hoelang we dit vol zullen houden? Volg ons dan snel op instagram: kruimel_en_rozijn//


64 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Papa

Kerel Karel

©2020 door Kruimel & Rozijn. Met trots gemaakt met Wix.com