Zoeken
  • Kruimel

BOB

Als luisterverhaalliefhebber vroeg ik op social media welke podcast ik zeker nog moest luisteren en van verschillende kanten kreeg ik ‘BOB!’ te horen. Mijn interesse was getriggerd, al zeker omdat ik er nog nooit van had gehoord, en ik ging op zoek naar wie of wat ‘den Bob’ juist was.


‘Bob’ bleek een zesdelige podcast te zijn, gemaakt door drie Belgisch-Nederlandse dames van audiocollectief Schik, en dateert al van 2017. Hij bleek ontzettend populair te zijn, is ondertussen al meer dan een miljoen keer gedownload én is de winnaar van een aantal (journalistieke) prijzen. Hoe kan het dat ik hier nog nooit van had gehoord? De journalist in mij schaamde zich diep.


De podcast wordt online niet als documentaire beschreven, noch als luisterboek of radioprogramma, maar eerder als een ‘ervaring’. Ik had hem in no time gevonden op Spotify en tijdens een wandeling in het mooie natuurgebied Negenoord in Stokkem was het tijd om hem te ‘ervaren’.


In totaal duurt de podcast een vier uur en vanaf de eerste minuut word je volledig meegezogen en ondergedompeld in de wereld van Elisa, oftewel Lizette.


Lizette is een kranig 84-jaar oud vrouwtje dat sinds haar dementie plots alleen maar kan vertellen over Bob, een oude buurjongen waar ze in haar tienerjaren een serieuze crush op had, en waar haar ogen nog steeds van fonkelen. Haar dochters hebben echter nog nooit over Bob gehoord en weten niet of hij wel degelijk bestaat, of eerder een ingebeeld vriendje is. Ze zijn verbaasd, maar niet bezorgd, al verandert dat wanneer Lizette nog een ander geheim bekend maakt.


Samen met de drie podcastdames ga je als ware speurneus op onderzoek uit en beetje bij beetje ontrafelt het verhaal rond Bob. Zijn er bewijzen te vinden voor het verhaal van Lizette? Bestond Bob, en hoe zit het met het tweede geheim? Daarnaast krijg je ook een kijk op hoe het brein werkt van een niet meer zo helder oud vrouwtje, en hoe om te gaan met de herinneringen van een dementerende persoon.


Volledig gefascineerd luisterde ik mee. Geconcentreerd alles afwegend wat Lizette vertelde: wat is er gebeurd, wat is de waarheid? Verklappen doe ik niets, behalve dat de podcast Bob boeit tot het eind. Het is een innemend verhaal, met hoogtes en laagtes, en liet me zeker niet onberoerd (al kunnen de mooie uitzichten van Stokkem daar ook iets mee te maken hebben natuurlijk).


Ik hoop je getriggerd te hebben om zelf eens te luisteren, en bereid je dan voor op een acute verslaving en een intense luisterervaring.


Ik heb alleszins al opgezocht welke podcasts de dames nog gemaakt hebben en waag me binnenkort aan ‘Laura H.’ en ‘El Tarangu’.


Keep you posted!


102 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven

Het oord

©2020 door Kruimel & Rozijn. Met trots gemaakt met Wix.com